SharePoint Conference 2014 Las Vegas

Wellcome to Las Vegas!

SharePoint-Conference-2014-Las-Vegas-VenetianMicrosoftin järjestämä kansainvälinen SharePoint konferenssi pidettiin 3.-6.3.2014 Las Vegasissa Yhdysvalloissa. Edellisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 2012 ja silloinkin kaupunkina oli Las Vegas, mutta nyt konferenssikeskuksena oli uusi Venetian-Palazzo. Tapahtuma keräsi paikalla noin 10 000 SharePointista, Office 365:stä ja Yammer:ista kiinnostunutta henkilöä ympäri maailman. Suomesta paikalle saapui kymmenkunta osallistujaa ja ilahduttavasti mukaan oli mahtunut myös kolme suomalaista puhujaa, nimittäin Kimmo Forss, Vesa Juvonen sekä Virpi Oinonen. Tapahtuma keräsi kovasti kiinnostusta myös Suomessa ja moni bloggaaja kommentoikin tapahtumaa myös Suomesta käsin Keynote-luennon nauhoituksen ja Twitterin perusteella. Tapahtuman osallistujille oli lisäksi tarjolla yksityinen Yammer-ryhmä kommunikointiin tapahtuman aikana.

 

SharePoint-Conference-2014-Las-Vegas-Keynote01Work as a Network

SharePoint-Conference-2014-Las-Vegas-Keynote02No mitä SharePoint Conference piti sitten sisällään? Tapahtuma koostui kaikille yhteisestä Keynote-osuudesta, yli sadasta luennosta, kumppaneiden Expo-alueesta, hands-on laboratoriosta sekä useista oheistapahtumista. Edellisellä kerralla suurin uutinen oli SharePoint 2013 version julkistus, mutta tällä kertaa ei kokonaan uutta versiota ollut luvassa. Nyt konferenssissa keskityttiinkin enemmän pienempiin uudistuksiin ja nykyisten ohjelmistoversioiden hyödyntämiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Konferenssin pääteemaksi oli nostettu työn muuttaminen ja uusien työskentelytapojen omaksuminen. Pari vuotta sitten julkaistun Share more, do more -teeman tilalle nostettiin nyt Work as a network -teema, jossa keskeisinä elementteinä ovat pilvipalvelut, mobiilikäyttö, sosiaaliset palvelut sekä Big Data. Tapetilla nyt olivatkin erityisesti Office 365 sekä Yammer ja näiden hyödyntäminen.

 

Ei vain myyntipuheita

SharePoint Conference 2014 ei ollut kuitenkaan pelkkää Microsoftin tuote-esittelyä ja myyntipuheita, vaan mukana oli myös useita asiakkaiden ja riippumattomien asiantuntijoiden puheenvuoroja. Itse kävin kuuntelemassa mm. General Motors:in esityksen Records Management -toiminnallisuuksien hyödyntämisestä ja AIIM:n presidentin John Mancinin esityksen SharePointin asemasta markkinoilla. John Mancini esitti mielenkiintoisia lukuja: vain 18 % toteutetuista SharePointin ympäristöistä pohjautuu kokonaan Out-of-the-box toiminnallisuuksiiin ja 43 % ei ole vielä päättänyt strategiaansa pilvipalveluiden suhteen.

 

SharePoint-Conference-2014-Las-Vegas-Keynote04Uusi SharePoint vuonna 2015

Suurin uutinen oli ehkä ilmoitus siitä, että seuraava SharePointin pääversio julkaistaan vuonna 2015. Samalla tiedotettiin, että SharePointin Newsfeed-toiminnallisuus tulee edelleen tähän 2015 julkaistavaan SharePoint-versioon, mutta sen jälkeen Newsfeed korvautunee kokonaan Yammerilla. Microsoftin selvästi lausumana tavoitteena on saada asiakkaat siirtymään pilvipalveluiden käyttäjiksi, mutta tämä ei varmastikaan tule tapahtumaan hetkessä. Kerralla pilveen siirtymisen rinnalla useissa esityksissä tuotiin esille erilaisia hybridiratkaisuja, joissa osa palveluista otetaan pilvestä ja osa paikallisesta SharePoint-ympäristöstä. Jatkossa SharePointin kehitys tuleekin tapahtumaan pilven ehdoilla ja uudet ominaisuudet tulevat saataville ensin pilvipalveluun ja vasta sitten paikallisesti asennettavaan SharePointiin. Osa uusista toiminnallisuuksista on jatkossa saatavissa vain pilvipalvelusta. Tästä esimerkkinä nähtiin uusi Groups-toiminnallisuus, joka yhdistää SharePoint-sivustot ja siellä olevat dokumentit, Yammerin sekä Outlookin yhdeksi kokonaisuudeksi.

SharePoint-Conference-2014-Las-Vegas-Keynote03Enterprise Social

Vaikka Yammerista puhuttiin konferenssissa paljon ja sitä sivuttiin lähes jokaisessa esityksessä, ei Microsoftin Enterpise Social -strategia tule jatkossa rakentumaan pelkästään Yammerin varaan. Sen rinnalle sosiaalisen verkoston työkaluksi nostettiin Office Graph ja ennen kaikkea uusi Oslo-koodinimen saanut käyttöliittymä. Siinä käyttäjälle esitetään graafisesti tuloksia sosiaalisista riippuvuuksista hakuun pohjautuen. Sovelluksen taustalta löytyy joukko norjalaisia Fast-hakukoneen kehittäjiä ja siitä tuo koodinimikin on peräisin.

SharePoint-Conference-2014-Las-Vegas-ExpoUudet tavat mukauttaa SharePointia

Kun SharePoint 2013 julkaistiin vajaa pari vuotta sitten, tuli silloin käyttöön myös uudet tavat laajentaa tai mukauttaa SharePoint yrityskohtaisiin tarpeisiin. Näistä ehkä tärkein oli Apps-malli. Uusia tapoja ei aluksi oikein osattu hyödyntää kovinkaan hyvin, mutta nyt useissa esityksissä näytettiin, kuinka SharePointia voidaan muokata “rikkomatta” perusohjelmaa ja niin, että muokkaukset toimivat myös Office 365:ssä.

SharePoint 2013 Service Pack 1

Yksi ajankohtainen puheenaihe konferenssissa oli SharePoint 2013 Service Pack 1:n tuomat uudistukset. Näistä ehkä näkyvimpiä oli Skydriven uudelleen nimettyyn seuraajaan – OneDriveen liittyvät uudistukset sekä parannettu Yammer-integraatio. Myös Office 365:een tuli samassa yhteydessä useita uudistuksia, näistä ehkä merkittävimpänä Multi-Factor Authentication.

InfoPath on kuollut

Lomakkeiden osalta julkaistiin myös uudistuksia, sillä InfoPath on tullut ratkaisuna tiensä päähän ja tilalle tarjotaan neljää eri vaihtoehtoa toteuttaa lomakkeita. Aivan suora InfoPathin korvaaja näistä ei ole mikään, mutta toisaalta kaikki vaihtoehdot toimivat myös Office 365:ssä.

SharePoint-Conference-2014-Las-Vegas-HandsOnMitä jatkossa?

Microsoft SharePoint Conference 2014 oli varsin hyvin järjestetty ja kokonaisuutena onnistunut tapahtuma. Suuresta osallistujamäärästä huolimatta järjestelyt toimivat hienosti. Konferenssi tarjosi massiivisen määrän tietoa sekä uusia kontakteja. Paikan päällä nähtyjen esitysten lisäksi osallistujat voivat ladata kaikki esitykset ja videotallenteet itselleen ja siten palata konferenssin aiheisiin myöhemminkin. Seuraavan SharePoint konferenssin ajankohtaa ei vielä ilmoitettu, mutta todennäköisesti se pidetään vuonna 2015 kun seuraava SharePoint-versio julkaistaan. Lue myös Jussi Roineen artikkelit SharePoint konferenssista (1, 2, 3 ja 4).

Kerromme SharePoint-konferenssin annista lisää toukokuun SharePoint HPR -seminaarissa 7.5.2014. Lisäksi mukana on kotimaiset Case-tarinat ja paljon muuta asiaa. Tutustu seminaarin ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan.

Juha Anttila

 


Office365, OneDrive, SharePoint, Yammer