Terveisiä Chicagon Microsoft Ignite -tapahtumasta

MSIgnite1Microsoft Ignite tapahtuma keräsi toukokuiseen Chicagoon viikon ajaksi yli 20 000 IT-alan osaajaa, jotka saapuivat paikalle maapallon eri kolkista. Suomesta osallistujia oli satakunta, joista runsas puolet edusti IT-toimittajia ja loput asiakasorganisaatioita. Konferenssi oli suurin Microsoftin järjestämä tapahtuma, sillä se yhdisti aiemmat SharePoint-, Exchange, Lync- ja TechEd-konferenssit. Tapahtuma koostui sadoista esityksistä, demoista, paneelikeskusteluista ja hands-on -labroista. Lisäksi yhteen messuhalliin oli rakennettu Microsoftin kumppaneiden osastoja varten Expo-alue. Valinnanvaraa siis riitti ja jokainen osallistuja löysi varmasti itseään kiinnostavaa sisältöä.

Tapahtuman Keynote-esityksen ensimmäinen puhuja oli Microsoftin CEO Satya Nadella. Hän korosti esityksessään Microsoftin Cloud First – Mobile First strategiaa, jonka mukaan kaikki uudet palvelut kehitetään ensisijaisesti pilvipalveluun ja niin, että mobiilikäyttö on huomioitu alusta lähtien. Nadellaa seurasi joukko Microsoftin eturivin puhujia kuten Joe Belfiore, Brad Anderson ja Gurdeep Singh Pall. Myös SharePointin kärkihahmot eli Bill Baer ja Julia White vetivät omat osuutensa Kenynote-esityksessä.

Keynote-esityksen jälkeen tapahtuman tuhannet osallistujat hajaantuivat kymmeniin saleihin kuuntelemaan esityksiä omien kiinnostustensa mukaisesti. Itse keskityin seuraamaan lähinnä SharePoint- ja Office 365 -esityksiä ja niitä etenkin dokumenttien hallinnan, löydettävyyden ja tietotyön tehostamisen näkökulmista. Tarjolla oli toki paljon muitakin aiheita kuten Windows 10, Skype for Business, Project Online ja SQL Server. Lisäksi Microsoftin tuotekehitys esitti päivän toisessa Keynote-esityksessä tulevaisuuden visioita.

 

MSignite2MSIgnite3

SharePoint 2016

SharePointin osalta odotukset lässähtivät oikeastaan jo viikkoa ennen tapahtumaa, kun Microsoft ilmoitti, että seuraavan SharePoint-version vapautuminen jakeluun siirtyy vuoden 2016 puolelle. Toki uudesta SharePointista oli jo nähtävillä Beta-versio, mutta se oli vielä hyvin alkutekijöissään. Dokumenttien hallinnan näkökulmasta uusi SharePoint tulee tarjoamaan sekä hyviä parannuksia että joitain uhkakuvia. Uusia ominaisuuksia on tulossa etenkin elinkaarenhallintaan ja dokumenttien poistamiseen. Lisäksi useat rajoitukset, jotka ovat haitanneet laajoja toteutuksia, ovat poistumassa.

Uhkakuvat, mutta ehkä myös mahdollisuudet tulevat lähinnä Microsoftin kovasta panostuksesta OneDrive-teknologiaan ja toisaalta uuteen Groups-toiminnallisuuteen. Sinänsä on hyvä, että tarjolle tulee uusia tietotyötä tehostavia ominaisuuksia, mutta niissä kaikissa näyttää olevan ajatuksena henkilökohtaisen tuottavuuden parantaminen organisaatiotasoisen kurinalaisen hallinnan kustannuksella. OneDrive tai oikeammin OneDrive for Business on Microsoftin ajatus uudesta organisaation omistamasta henkilökohtaisesta verkkotallennuspaikasta, joka korvaa yrityksissä tietokoneen oman kiintolevyn ja henkilökohtaisen verkkolevyn. Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta kun dokumentteja aletaan jakamaan hallitsemattomasti kunkin käyttäjän omasta OneDrivestä, lähtee hallinta helposti käsistä. Toisaalta OneDriveen on tulossa lukuisia parannuksia kuten versiohallinta ja uusi synkronointimoottori.

Groups-toiminnallisuus on puolestaan vaikeammin kuvailtavissa. Ajatuksellisesti se on ikään kuin sekoitus vanhoja sähköpostin jakelulistoja ja jaettuja kansioita sekä SharePointin työtiloja. Nyt näiden kaikkien luonti ja hallinta tapahtuukin yhdellä kertaa, mutta hallitsijana on kukin käyttäjä – ei organisaatio. Tämä on sitä uutta ketteryyttä, mutta minkäköhänlainen soppa siitä saadaan keitettyä parissa vuodessa ison organisaation “luovien” käyttäjien toimesta?

SharePoint 2016 tulee sisältämään lukuisia muitakin uusia toiminnallisuuksia ja teknisiä muutoksia, mutta niistä ei vielä tässä vaiheessa kovin paljon julkisesti kerrottu. Ainakin Records Management ja eDiscovery toimintojen kehityslistalla näyttäisi olevan mielenkiintoisia asioita. Julkinen Beta-versio tulee tällä tietoa kaikkien halukkaiden saataville kuluvan vuoden lopulla.

MSIgnite6

Haku ja signaalit jyräävät

Uudenlainen Delve-haku ja useiden signaalien hyödyntäminen, ovat Microsoftin vision mukaan ne taikasanat, joiden avulla tietotyöläinen saa kussakin tilanteessa itselleen relevantit tiedot helposti käyttöön. Vision mukaan tieto löytää käyttäjän, eikä käyttäjän tarvitse enää niinkään hakea tietoa perinteisillä tavoilla. Delve pohjautuu Office Graph -moottoriin, joka analysoi ihmisten käsittelemiä dokumentteja, sähköposteja, kommentteja, pikaviestejä ja muita tietolähteitä. Analysoinnissa tutkitaan ihmisten välistä kommunikointia sekä muita suhteita ja pyritään siten esittämään ihmiselle juuri oikeat tiedot ennakoivasti. Delve-haku ja sen “kortteihin” pohjautuva käyttöliittymä ovat tulossa laajasti mukaan SharePoint ja Office 365 -ympäristöihin. Niin, luit oikein – Delve tulee käyttöön myös paikalliseen ympäristöön, joskin se hyödyntää aina pilvipalvelussa tapahtuvaa analysointia.

Pilvipalvelut tulevat

Vuonna 2012 Microsoft julkaisi Cloud First -strategiansa ja päätti panna kaiken peliin pilvipalveluiden puolesta. Jo nyt vuonna 2015 Microsoft on selvästi enemmän pilvipalveluiden tarjoaja, eikä niinkään perinteinen paikallisesti asennettavien ohjelmistojen toimittaja. Suurimmat tuotekehityspanokset ja uusimmat innovaatiot tehdään nimenomaan pilvipalvelussa, Microsoft ei kuitenkaan ole ainoa eikä ensimmäinen pilvipalveluihin keskittynyt organisaatio. Google ja Amazon ovat varmasti ne merkittävimmät kilpailijat ja lisäksi pienempiä toimijoita löytyy vaikka kuinka paljon.

Paikallisesti asennettava SharePoint-ohjelmisto ei kuitenkaan ole moniin vuosiin katoamassa minnekään. On useita syitä, miksi organisaatiot eivät pysty tai halua siirtää toimintojaan kokonaan pilveen. Tämä on huomattu myös Microsoftilla ja niinpä he panostavat tällä hetkellä paljon hybridiympäristöihin, jossa osa palveluista on paikallisessa konesalissa ja osa tulee pilvipalvelusta. Käyttäjä ei useinkaan näe näiden välistä eroa muuten, kuin ehkä siinä muodossa, että pilvessä olevat palvelut ovat paremmin käytettävissä myös etänä ja mobiililaitteilla.

Suuruuden sudenkuopat

Suurempi tapahtuma tarjosi periaatteessa paremmat puitteet ja laajemman sisällön, mutta käytännössä tuntui, että tapahtumien yhdistämisestä hyötyi enemmänkin järjestävä taho kuin osallistujat. Iso osallistujamäärä tarkoitti ajoittain tungosta ja jonoja. Edes jättimäinen McGormic Place -konferenssikeskus ei pystynyt nielemään suurta osallistujamäärä nikottelematta, vaikka pääosin järjestelyt toimivatkin hyvin.

Runsas sisältö tarjosi tietysti valinnanvaraa, mutta jossain määrän tuntui vaikealta valita kolmenkymmenen rinnakkaisen esityksen joukosta juuri itselle mieluisin. Asiaa vaikeutti se, että esitysten luokittelut ja kuvaukset olivat välillä aika kaukana siitä, mitä salissa todellisuudessa nähtiin ja kuultiin. Onneksi kaikki esitykset videoitiin ja niihin voi siten palata vielä tapahtuman jälkeenkin.

MSIgnite4

Mainettaan parempi Chicago

Kapunkina Chicago antoi itsestään varsin positiivisen kuvan. Etenkin keskusta-alue oli hyvin siisti ja turvallisen tuntuinen. Kaupungilla oli helppo liikkua jalkaisin, toisin kuin monissa muissa Yhdysvaltalaisissa kaupungeissa. Lake Michigan ja suuret puistoalueet toivat ilmavuutta pilvenpiirtäjien täyttämään suurkaupunkiin. Aamulenkki rantaviivaa myöten veneitä katsellen toi hyvän alun useampaankin aamuun. Poikkeuksellisen hieno elämys oli osallistua Esa-Pekka Salosen johtaman Chicago Symphonyn konserttiin. Myös auringonlaskun näkeminen Yhdysvaltojen toiseksi korkeimman rakennuksen – Willis Towerin ylimmästä kerroksesta, oli kokemisen arvoinen.

Toukokuisen Chicagon sää oli hyvin vaihteleva. Välillä tuuli kovasti, välillä ukkosti, toisella hetkellä oli sankka sumu ja seuraavaksi taas aurinkoa ja hellettä. Kuulinkin jonkun lausuvan Chicagon säästä seuraavasti: Jos sää ei miellytä, niin odota tunti – asia korjautuu.

MSIgnite5

Kaiken kaikkiaan MS Ignite -tapahtuman saldo jäi vahvasti positiivisen puolelle. Vaikka SharePointin osalta ei vielä kovin paljon uutta kuultukaan, oli Office 365:en osalta tarjontaa hyvinkin laajaa. Ja jatkoa on luvassa, sillä Ignite järjestetään myös ensi vuonna Chicagossa. Ajankohdaksi ilmoitettiin 9-13 toukokuuta 2016. Silloin pitäisi myös SharePoint 2016 version olla täydessä tuotantokunnossa, joten sisältöä uuden SharePointin osalta luulisi riittävän. Nähdään taas Chicagossa! Sitä ennen voit tulla Helsinkiin kuulemaan lisää Chicagon kuulumisia SharePoint ja Office 365 Hyvät, Pahat ja Rumat -seminaariin 26.5.2015.


Office Delve, Office365, OneDrive, Search, SharePoint, Yammer